Dapsy Vendégház Jósvafő
Tartalom
Aktuális

NYÁRI KIKAPCSOLÓDÁS JÓSVAFŐN

 

  

A DAPSY APARTMANHÁZBAN

 

 
Menü
 
Hasznos linkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Országos-kék túra
Tartalom
 
Túrázási lehetőségek

Látnivalók, lehetőségek, a nyaralás szervezéséhez

Aggteleki rövidtúra
A túra során kb. 1 órás, 1 km-es sétát tesznek a látogatók a Baradla-barlang aggteleki szakaszán. Rövid zenehallgatás a Hangversenyteremben.  

Vörös-tói túra
A túra során kb. 2 órás, 2,3 km-es sétát tesznek a látogatók a Baradla-barlang ún. vörös-tói bejáratától a jósvafői kijáratig. A túra útvonala a Styx-patak medre mentén halad, érintve hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, valamint a barlang legnagyobb termét, az ún. Óriások-termét, ahol rövid zenehallgatásra is sor kerül.

Raisz Keresztély-emléktúra
Az aggteleki rövidtúra hagyományos útvonalán haladva a vendégek kitérőt tesznek a Hangversenyteremből a barlang főágában az ún. Csikóstanya megállóhelyig, majd ugyanazon az útvonalon visszatérnek a Hangversenyterembe, ahol rövid zenehallgatást követően a rövidtúra második szakaszával zárul a barlanglátogatás. A túra kivilágítatlan, mintegy 3,6 km-es szakaszán látogatóink számára akkumulátoros lámpákat biztosítunk. A túra időtartama kb. 4 óra.

Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén. 

/503-000; 48/503-003

A barlang hőmérséklete +10 °C, ennek megfelelő túraöltözék és túrabakancs ajánlott!

Gyermekcsoportok jelentkezése esetén az alsó korhatár 10 év!

A túrán részt vevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 25 fő!

 Hosszútúra
E túra időtartama kb. 5 óra, melynek során a vendégek végigsétálnak a barlangrendszer 6,7 km-es főágán, Aggtelektől Jósvafőig. A túraútvonal magában foglalja az aggteleki rövidtúra egy részét, egy 3,8 km-es kivilágítatlan barlangszakaszt, valamint a vörös-tói túra útvonalát. (Zenehallgatás a Hangversenyteremben és az Óriások-termében is!) A túrázók részére akkumulátoros lámpákat biztosítunk. 

Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén. 

Jegyek a Baradla-barlang aggteleki jegypénztárában válthatók. 48/503-000; 48/503-003

A barlang hőmérséklete +10 °C, ennek megfelelő túraöltözék és túrabakancs ajánlott!

Gyermekcsoportok jelentkezése esetén az alsó korhatár 10 év.

A túrán részt vevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 35 fő lehet!

Speciális (retek-ági) túra
E túra időtartama kb. 7 óra, útvonala megegyezik a hosszútúra útvonalával, valamint kiegészül a Baradla-barlang egyik különleges oldalágának, az ún. Retek-ágnak 1250 méteres szakaszával. (Zenehallgatás a Hangversenyteremben és az Óriások-termében is!) A túrához akkumulátoros lámpákat biztosítunk. 

Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén. 

Jegyek a Baradla-barlang aggteleki jegypénztárában válthatók. 48/503-000; 48/503-003

Az oldalágban általában száraz időszakban is van víz, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező!

Részvételi korhatár minimum 14 év!

A túrán részt vevők létszáma a barlang védelme érdekében max. 16 fő lehet! 
  
Béke-barlang
E túra során a látogatók a Baradla-barlang aggteleki bejáratától indulva kb. kétórás felszíni sétát tesznek az Aggtelek és Jósvafő között található mesterséges bejáratig. A barlangban a túra időtartama 3 óra, hossza 2 km. A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkőzászlók, drapériák, valamint lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a Kötélhágcsós-szifonig. 

Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén. 

Jegyek a Baradla-barlang aggteleki jegypénztárában válthatók. 48/506-000; 48/506-003

Az aktív patakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező!

Részvételi korhatár minimum 14 év!

A túrán részt vevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő.

A túrázóknak akkumulátoros lámpákat biztosítunk!

 Kossuth-barlang
Jósvafő község határában található Nagy-Tohonya-forrás barlangja. Főként az igen erőteljes eróziós formakincsek jellemzik a barlangot, szálkőoszlopok, tarajok mellett vezet a túra útvonala egészen a Nagy-tóig, ahol függesztett drótkötélhídon jutnak keresztül a látogatók. A túra a Reménytelen-szifon taváig vezet. A túra ideje mintegy 5 óra. A túrák a jósvafői barlangpénztár elől indulnak és oda is érkeznek vissza. A pénztártól a Kossuth-barlang bejáratáig tartó felszíni séta ideje kb. 1 óra. A barlangban töltendő idő kb. 3 óra, majd ismét kb. 1 órás felszíni séta a jósvafői barlangpénztárig. A barlang végigjárása nehéz túrának számít, ezért jó kondíció és mászókészség szükséges hozzá.

Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén. 

Jegyek a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál lévő jegypénztárban válthatók. 

Előzetes bejelentkezés: tel.: 48/503-000, fax: 48/503-002; aggtelek@tourinform.hu

Meteor-barlang
Bódvaszilas mellett fekvő Alsó-hegy Kis-vizetes-töbör kiemelkedő víznyelőbarlangja. A túra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretű és páratlan cseppkőgazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát.

A túra ideje mintegy 5 óra, a barlangban töltendő idő kb. 3 óra. A túrák a jósvafői barlangpénztár elől indulnak és oda is érkeznek vissza. A barlang végigjárása igazi extrám túrának számít, ezért jó kondíció és mászókészség szükséges hozzá.
Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén. . 

Előzetes bejelentkezés: tel.: 48/503-000, fax: 48/503-002; aggtelek@tourinform.hu

Az aktív víznyelő barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező!

Gyermekcsoportok jelentkezése esetén az alsó korhatár 14 év!

A túrán részt vevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő.

A túrázóknak akkumulátoros lámpákat és sisakokat biztosítunk!

 Vass Imre-barlang
Jósvafő külterületén, a Tohonya-völgy végében található, hidrológiai jelentőségéről ismert barlang. Főként függőcseppkövek és szalmacseppkövek jellemzik, de nagy felületeit borítja cseppkőkéreg és -lefolyás, bőven találunk görbe cseppköveket (heliktiteket) is. Különleges színvilágát tükrözi legnevezetesebb képződménye, a Narancszuhatag. A túra barlangi időtartama kb. 1 óra, hosszúsága kb. 500 m. A jegypénztár és a barlangbejárat közötti mintegy 3 km-es út során a túravezető segítségével ismerhetik meg a terület ökoturisztikai értékeit, ennek megfelelő túraöltözék és túrabakancs ajánlott!

Jegyek a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál lévő jegypénztárban válthatók. 

Előzetes bejelentkezés: tel.: 48/503-000, fax: 48/503-002; aggtelek@tourinform.hu

A túrán részt vevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő.

 Rákóczi-barlang
Bódvarákó mellett, a Bódva-folyó mentén elterülő Esztramos-hegy oldalában (Jósvafőtől 20 km-re) található e csodálatos barlang, mely képződményeinek gazdagságával, forma- és színvilágával, borsóköveivel elkápráztatja látogatóit. Tavainak csillogó víztükre nem mindennapi látványt nyújt. A barlangba mesterséges tárón át jutnak be a vendégek, majd vaslétrákon, hidakon közlekedve tekinthetik meg azt. A túra időtartama kb. 1 óra, hosszúsága 800 m.

Részvételi korhatár minimum 10 év!  

 
Tanösvények 

 Baradla tanösvény (Aggtelek – Jósvafő) – sárga jelzés
1983-ban létesült az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi és egyben leglátogatottabb tanösvénye. A Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő, a fedett és a nyílt karszt határán kanyargó 7,5 km-es felszíni túraútvonalon a terület természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az ösvény mentén 18 db tájékoztató tábla található. Időigénye kb. 3 óra. 

 
Tohonya-Kuriszlán tanösvény (Jósvafő) – sárga jelzés
A Tohony-Kuriszlán tanösvény 1995-ben létesült, az Aggteleki Nemzeti Park sajátos tájképi értékeivel, a karsztos felszín formavilágával és legjellemzőbb élőhelyeivel ismerteti meg a látogatót. A tanösvényt azoknak is ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a hagyományos tájhasználati módokkal és azok nyomaival: állattartás, szántóföldi művelés, szőlő- és gyümölcstermesztés ill. feldolgozás, erdőgazdálkodás, szénégetés. A tanösvény útvonala alapvetően két körből áll, amelyek folyamatos túraként, vagy két különálló kirándulásként is megtekinthetőek.

Jósvafő - Kis-galya – Tohonya-szurdok – Gergés-lápa – Ducsmány - Szelce-út – Jósvafő. Hossza: kb. 4 km. Időtartam: kb. 2,5 - 3 óra. (1-13. megállóhely)

Jósvafő - Szelce-út – Kuriszlán – Szőlő-tető – Pincesor – Szőlő-út – Jósva-völgy – Jósvafő. Hossza: kb. 6 km. Időtartam: kb. 3 – 3,5 óra. (13-20. megállóhely)

Az 1-es és 2-es útvonal együtt. Hossza: 10 km. Időtartam: kb. 6 óra. (1-20. megállóhely
 

Alsó-hegyi Zsombolyos tanösvény (Bódvaszilas) – fehér körben piros T jelzésA 8,5 km-es körtúra az Alsó-hegy jó néhány kiemelkedő jelentőségű zsombolyához (függőleges aknabarlang) vezeti el a látogatókat. A 2000-ben létesült tanösvény 14 állomáshelyet érint, amely kb. 5 óra alatt járható be. A 355 méter szintemelkedésű terep csak gyakorlott turisták számára ajánlott. Figyelem! A területen nagy számban található aknabarlangok miatt a terepen való mozgás fokozott óvatosságot igényel!

 Borz tanösvény (Szin-Szelcepuszta)
A 2001-ben kiépített tanösvény célja, hogy a természeti értékek mellett a területen folyó erdő- és vadgazdálkodással, jellegzetes erdőtípusokkal, az erdők gazdag élővilágával kapcsolatos ismeretek elsajátítására ösztönözze a látogatókat. A 2,8 km-es tanösvény 15 információs táblával ellátott megállóhelyet érint. Kirándulásvezető füzet az Északerdő Rt. Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóságon szerezhető be (3761 Szin, Szabadság u. 84. Tel.: 48/564-510).

 
Szádvár tanösvény (Szögliget)
A 4,5 km-es tanösvény kiinduló, és egyben végpontja a Szalamandra Ház. Önálló jelzése nincs, meglévő turistaútvonalakon, ill. jelölés nélküli erdei utakon halad. Az elágazási pontokat nyilak jelzik. A sajátos karsztos felszínen egyaránt megtaláljuk a hegyvidéki, a mediterrán, illetve a kontinentális erdőssztyepre jellemző fajok képviselőit. Itt található a térség egyik legjelentősebb kultúrtörténeti értéke, a romjaiban is impozáns látványt nyújtó Szádvár. 

 
Fürkész-ösvény (Jósvafő)
Az állomáshelyeket jelölő táblák mindegyikén megjelenik a tanösvény logója, egy fürkészdarázs mesefigura, amely egy-egy, a természetben található tárgyakkal, jelenségekkel összefüggő szórakoztató feladat elvégzésére, vagy játékra szólítja a túrázókat. A feladatok a jelenségek, növények, állatok alaposabb megfigyelését, a természeti környezet sokoldalú megtapasztalását, árnyaltabb természetszemlélet kialakítását szolgálják. Az ösvény bejárása 1,5 - 2 órát vesz igénybe. 

 SZÖGLIGET 
A falu közelében lévő Szalamandra-ház mellől a piros jelzésű turistaút vezet a kb. 1,5 km-re található egykori Szádvár romjaihoz.

Ugyancsak a Szalamandra-ház mellől az egykori erdészeti úton indulva, majd Vidomáj – pusztától balra a kék jelzést követve érjük el Derenk romközséget.

 Lovaglás
A hucul egy a Kárpátokban kialakult, az ősi vadlovakhoz, illetve a honfoglaló magyarok lovához genetikailag igen közel álló lófajta. Hazánk egyetlen hucul törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban, Jósvafőn található. A rideg ménes egész évben megtekinthető a Jósvafőtől mintegy 1 km-re északra található gergés-lápai legelőkön, ami a Jósvafői Kúriából kiindulva akár fogatról vagy lóhátról is megtekinthető. 

Előzetes bejelentkezés:06-48-350-052


Tájház 

Pista bácsi Tájháza Szögliget
Petőfi S. u. 11.
48/460 -071 

Jósvafő magángyűjteményei:

Tájház, Dózsa György u. 3. Alapítva: 1994. 

Baradla Galéria, Szabadság u. 3. (Alapítva: 1996)

 

 Kultúrtörténeti értékek 

 
AGGTELEK 

A község Árpád-kori, többször bővített, felújított református templomától szokatlanul távol, a falu központjában áll a barokk stílusú, huszita korból származó egykori őrtorony. A tornyot az egyház a XVIII. században vásárolta meg, azóta harangtoronyként működik. Mellette találjuk a régi iskolát, mely jelenleg Művelődési Ház. Az „Ördögszántás” lábánál, festői környezetben áll a nyári rendezvények helyszínéül szolgáló szabadtéri színpad. A 2002-ben létrehozott tájház egy – a vidékre jellemző – XX. sz. eleji parasztszobát mutat be, melyben rakott sparhétot, stafírungot, különböző használati tárgyakat láthatunk.

Udvarán a térségre jellemző kenyérsütő kemence tekinthető meg. Hagyományos kenyérsütés, illetve tájjellegű ételek kóstolása előzetes egyeztetés alapján a polgármesteri hivatalban megrendelhető.

Látogatható: a polgármesteri hivatalban személyesen vagy telefonon történő előzetes bejelentkezés alapján. 

Aggtelek, Kossuth L. u. 8. Tel.: 48/503-208.  

A Kopjafás Emlékpark és a fejfás temető az aggteleki faluséta keretén belül tekinthető meg. 

 

JÓSVAFŐ 

A falu fölött emelkedik a XIII. századi, erődfallal körülvett, torony nélküli, festett kazettás mennyezetű kőtemplom. Az 1851-ben épült, különálló harangtorony barokk jellegű. 

A templom fölött jobbra az izraelita temetőbe, balra a vidékre jellemző faragott fejfákat bemutató emlékparkba és a református temetőbe vezet az út. Utóbbiban még megfigyelhetők a hagyományos fejfák. Az egykori kisnemesi kúria épületében kapott otthont a nemzeti park oktatóközpontja, udvarán a hucul méntelep tekinthető meg. 

 

Horgászati lehetőségek: 

 Trízs (Aggtelektől 7 km), Rakacai víztároló (Aggtelektől 30 km)


 
Szlovákia körséta

Fizetőeszköz az euro, ha tervezi a szomszédos Szlovákia meglátogatását érdemes elindulás előtt eurot váltani. Legközelebbi váltási lehetőség 30 Km Rozsnyon  

  BARLANGTÚRÁK A SZLOVÁK-KARSZTNEMZETI PARKBAN 

 

Domica-barlang
A Domica-barlang egy kb. 25 km összhosszúságú barlangrendszer része, melynek magyarországi folytatása az aggteleki Baradla-barlang. Ezt a cseppkőbarlangot az ősember barlangjaként is szokás emlegetni, hiszen már az i. e. negyedik és ötödik évezredben lakott volt. A barlangot Ján Majko fedezte föl 1926-ban. Földalatti termeinek találó elnevezései (Misztériumok-terme, Indiai pagodák-terme vagy Római-fürdő) rendkívüli látványosságokat sejtetnek

Gombaszögi-barlang
Mikroklímájának rendkívül jótékony gyógyászati hatásai vannak. Az 1955-ben a látogatók számára is megnyitott barlangot 1951-ben Herényi L. és Rozložník V. rozsnyói barlangászok és társaik fedezték föl. A barlang páratlanul gazdag cseppkődíszei közül talán a leglátványosabbak a 2-3 méter hosszúságot is elérő 2-3 mm vastagságú mészkő csövecskék, az ún. szalmacseppkövek.
 
Szilicei-jégbarlang
A barlangszakadék Rozsnyótól (Rožňava) 17 km-re, a Szilicei-fennsíkon fekszik. A nem látogatható szakadékos barlang bejárata, egész éven át megmaradó jégdísze miatt érdemel figyelmet. Az eljegesedés idejét 2000 évvel ezelőttre becsülik. A bejárathoz kiépített lépcsőn juthatnak le a turisták. A barlang Szilice (Silica) községből, a parkolóból induló kijelölt turistaúton közelíthető meg.

 Ochtinai (Mártonháza)-aragonitbarlang
A barlang a Hrádok-hegy északi lejtőjén található, védett nemzeti természeti kincsünk. Az Ochtinai- barlangot 1954-ben kutató aknát mélyítő bányászok fedezték föl, véletlenül. Leglátványosabb részei a Márvány- és a Tejút-terem, valamint az Aragonit Szív. A világon egyedülálló barlang falait a gravitáció törvényére fittyet hányó, mesés alakzatok – rózsák, szerteágazó spirálok, és fűcsomószerű képződmények – borítják.

 Jászói-barlang
Ez az őskorban lakott, fontos régészeti és őslénytani lelőhelyként is számon tartott barlang már a középkorban széles körben ismert volt. A közeli Jászói apátság szerzetesei 1846-ban tették látogathatóvá a barlangot. A Jászói barlang elsősorban monumentalitásukban különleges cseppkőképződményei a természet hatalmas erejét juttatják eszünkbe.

 
Dobsinai-jégbarlang
A világon egyedülálló Dobsinai Jégbarlang Európa egyik legismertebb barlangja. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területén található Dobsina (Dobšiná) és Poprád (Poprad) között, 36 km-re Rozsnyótól. Az eljegesedés jellege szempontjából a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik. Jégpadlók, jégzuhatagok, jégoszlopok és jégsztalgmitok nyújtanak felejthetetlen élményt az idelátogatóknak. A barlangot 1870-ben fedezték fel, a nyilvánosság számára 1871-ben nyitották meg. Elektromos világítását a – világon az elsők között – 1887-ben építették ki. A bejárathoz egy 470 m hosszú tanösvény vezet.

 
Buzgó-barlang
Szlovákia egyik legszebb barlangja Rozsnyó közelében, Várhosszúréten (Krásnohorská Dlhá Lúka) található. Rozsnyói barlangászok fedezték fel 1964-ben. A klasszikus cseppkődíszítésen kívül a barlangban különböző excentrikus formák találhatók. Legérdekesebbek közülük a karfiol alakú formák, melyek más ismert barlangban nem találhatóak. A földalatti világ különleges szépségeit tapasztalt barlangász-túravezetők segítségével fedezhetik fel az érdeklődők. A látogatáshoz barlangász felszerelést biztosítunk. A túra a Rozsnyói barlangászok cseppkövéhez, egy 32,6 m magas oszlophoz vezet. A 450 m hosszú szakaszon fából készült hidak vannak, melyek a földalatti patak fölött vezetnek. A látogatók kötélhíd segítségével két földalatti tó felett haladnak el. A kötélhidakon a közlekedés nem nehéz és felejthetetlen élményt kínál. A barlang 1100 m hosszú.

 Domica és környéke tanösvény
A tanösvény a Domica-barlang bejáratától indul. Útvonalán öt információs tábla található a következő témákkal: Gömör-Tornai-karszt, Domica-barlang, állat- és növényvilág, geológia és geomorfológia, mezőgazdaság. Áthalad a 24 hektáros Domicai-karrmező nemzeti természetvédelmi területen. A legnagyobb érdekességei a karrmezők, szakadékok és barlangok. A tanösvény hossza 4,5 km.  

Szádelői-völgy tanösvény
A tanösvényt történelmi, természettudományos és tájvédelmi szempontból létesítették. Útvonala teljes kört ír le, a 215 hektáros Szádelői-völgy természetvédelmi területen. Megismerteti a látogatókkal a Szlovák-karszt keleti részének legfontosabb természeti jellemzőit. A tanösvény legérdekesebb része a Szádelői-völgy, mely legkeskenyebb részén csak 10 m széles és a Blatnica-patak fennsíkba való bevágódásával keletkezett.  

   

 
Múzeumok, kiállítások a Szlovák-karszton

 Andrássy-kastély, Betlér 
A betléri Andrássy-kastély Szlovákia legszebb és legértékesebb műemlékei közé tartozik s egyben Gömör leglátogatottabb műemléke. A kastélyt a Rozsnyótól északra fekvő Betléren, csodálatos szépségű angolparktól övezve találjuk. A kastély látogatói a gazdag bútor-, festmény-, fegyver-, porcelán- és üveggyűjtmény révén betekintést kapnak főrendjeink egykori lakáskultúrájába és életébe. A kastélyban megtekinthető érdekességek között fontos helyet foglalnak el a nagyértékű ritkaságokból és vadásztrófeákból álló gyűjtemények, melyek egykori gyűjtőik szerteágazó érdeklődési köréről árulkodnak. A kastély az 1994-ben befejezett teljes műemléki helyreállítást követően EUROPA NOSTRA díjat kapott. A kastély parkjában tett séta során értékes szökőkutakban, szobrokban, romantikus kerti pavilonokban és exotikus növényzetben gyönyörködhetünk. A park 1977-ben felkerült a világ történelmi kertjeinek listájára.

 
Krasznahorka Vára
A Krasznahorkaváralja fölött magasodó várhegyen álló „büszke“ középkori vár Gömör egyik legértékesebb és legismertebb műemléke. A vár története a Máriássyak által 1320 körül emelt erőddel kezdődik, melyet később a Bebekek átépítettek és újabb erődrendszerrel bővítettek. A vár később az Andrássyak birtokába jutott, akik a korábbi erődből lakóhelyükké alakították. A vár utolsó ura gróf Andrássy Dénes a várban múzeumot alakított ki és azt 1906-ban a széles közönség előtt is megnyitotta. A várban látható gyűjtemény az egyes termek eredeti berendezésének képét adja, melyek közül a vár konyhája, dísztermei, kápolnája és a kiállított fegyvergyűjtemény a legérdekesebbek. 

A várdomb lábainál elterülő faluban további érdekes látnivalókat találunk:

 
Andrássy Mauzóleum (Mauzóleum Andrássyovcov), Krasznahorkaváralja
Szlovákia egyik legértékesebb szecessziós műemléke az 1904-ben épült krasznahorkai Andrássy Mauzóleum. A szecessziós épület a krasznahorkai uradalom utolsó birtokosainak, Andrássy Dénesnek és hitvesének, Franciskának nyughelye. A mauzóleum belseje a világ különböző tájairól származó márvánnyal van díszítve.  

 
Andrássy Képtár (Andrássyho obrazáreň), Krasznahorkaváralja
Az Andrássy-képtárat Dr. Hültl Rezső tervei alapján Andrássy Dénes gróf, a krasznahorkai birtok ura építtette 1908–1909-ben. 

A képtár kiállítása 1909-ben nyílt meg, Andrássy Dénes magángyűjteményéből származó német és francia művészek műveiből. A Rozsnyói Bányászati múzeum állandói tárlataként főleg 18. és 19. században alkotott portrékat mutat be, melyeket Paczka Ferenc 1884-ben alkotott Attila Halála c. olajfestménye egészíti ki.

Rozsnyói Városi Őrtorony 
A tér közepén álló reneszánszkori városi őrtornyot a török fenyegetés árnyékában 1643 és 1654 között építették (Gerscheuer György és Mosszen Dániel), minden bizonnyal egy korábbi gótikus torony maradványainak helyén. A 38 m magas torony 1766-ban leégett s ekkor eredeti felső részét barokk körfolyosóval és zsindelytetővel pótolták. A déli homlokzaton a torony építésével egyidejű kőtáblán a város címerének korabeli domborműve látható. A torony 1997-ben történt helyreállítása óta kilátótoronyként látogatható.

Rozsnyói Bányászati Múzeum 
A Rozsnyói Bányászati Múzeum járási honismereti múzeum szerepét tölti be, mely elsősorban Gömör bányászatára és kohászatára helyez hangsúlyt. 

Az intézmény a következő állandó kiállításokat mutatja be: 

- Gömör bányászata és kohászata: az eredetileg is múzeum céljára emelt elegáns szecessziós, épületben látható.  

- A Bányászmunkahelyek és a Szlovák Karszt természettudományi tárlat az Andrássy Franciska anyagi támogatásával épített egykori árvaház épületében láthatók

- A történelmi tárlat, múzeumi látványtár, 1999-ben nyílt meg. Az eredetileg egyszintes, bőrfeldolgozó műhelynek épített házban. Az épület főhomlokzata klasszicista, a földszinti négy, félköríves ablakmélyedésben stukkó jellegű domborművek ábrázolják a bőr feldolgozásának folyamatát. A Rozsnyói Bányászati Múzeum az épületet kiállítási célokra használja, s itt van a múzeum igazgatósága is. 

- A múzeum Bányászok terén található galériája időszakos, elsősorban képzőművészeti kiállításokat mutat be. 


 Legközelebbi fürdő helyek

Kazincbarcika 30 Km Városi strand fürdö.

Miskolc: Barlangfürdő 60 Km, 

 

 
 

 
Óra
 
Látogatók száma
Indulás: 2008-12-15
 
Naptár
2022. Február
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Térkép
 
Nemzeti parkok
 
Hő-és felhőtérkép

 12 órás Animált Felhőkép Magyarországról

 
Tartalom

--farkasmetal---Lakatos munka-haidekker kerítés---farkasmetal---haidekker kapu----farkasmetal----Lakatos munka-haidekker    *****    Minden egyben a SKAM sorozatokról - friss hírek, folyamatosan bõvülõ MAGYAR FELIRATOS tartalom - SKAM SKAM FRANCE WTFOCK    *****    Egy horoszkóp elemzés sok rendkívül fontos információt tartalmaz, ezért fontos, hogy megrendeld. Tedd meg minél elõbb!!!    *****    A horoszkóp fontos jelzõrendszer,amit vétek nem használni.Rendeld meg Te is,tudd meg a lehetõségeid a következõ 3 évben!    *****    and i know now that this world will never be enough for me    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban.    *****    Az életben a játék az egyetlen dolog, ami komoly.    *****    ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!