Dapsy Vendégház Jósvafő
Tartalom
Aktuális

NYÁRI KIKAPCSOLÓDÁS JÓSVAFŐN

 

  

A DAPSY APARTMANHÁZBAN

 

 
Menü
 
Hasznos linkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Országos-kék túra
Tartalom
 
Hírek
Hírek : Karácsonyi készülődés mézeskalács sütéssel

Karácsonyi készülődés mézeskalács sütéssel

  2011.12.26. 23:14

Hagyományunkhoz híven az idei Karácsonyt is a gyerekek nagy örömére mézeskalács sütéssel vártuk.

Íme Nagymamánk féltve őrzött receptje:


Hozzávalók:

(a tésztához)

-         50 dkg liszt

-         10 dkg cukor

-         10 dkg vaj

-         25 dkg virágméz

-         csapott kanál szódabikarbóna

-         2 evőkanál fahéj (ízlés szerint)

-         csipetnyi őrölt szegfűszeg

-         citromhéj

-         1 tojás

-         2 tojás sárgája

 

A tészta elkészítése: A mézet és a vajat egy kicsit felmelegítjük. A felsorolt alapanyagokat összekeverjük, majd addig gyúrjuk amíg a nyers tészta el nem válik az edénytől, vagy a kezünktől. A nyers tésztát táblán nyújtjuk a kívánt vastagságra, azonnal szaggatjuk. A tepsibe rakott nyers mézeskalács formákat tojásfehérjével megkenjük, majd előmelegített sütőbe rakjuk. Sütés közben gyakran nézegessük, mert könnyen megéghet!

 

A megsült kalácsokat kihűlés után díszíthetjük.

Krém elkészítése:

-         1 tojás fehérje

-         20 dkg porcukor

A tojás fehérjét kemény habbá verjük kézzel, vagy géppel. Hozzá adjuk a porcukrot. A díszítéshez kanállal nylon zacskóba adagoljuk a krémet. A zacskó sarkán kis lyukat vágva tetszés szerinti motívumokkal díszítjük a mézeskalácsot.

 

Mézeskalács készítéséhez  jótanácsok

 

A mézeskalács díszítés két fő szabálya:

 

1. Fontos, hogy ép és szép sima felületű mézeskalácsot süssünk.

2. Készítsünk megfelelő keménységű habot.

 

Hogyan lesz jó állagú a hab?

Sokféle módon lehet jó habot verni, de a legfontosabb, hogy szánjuk rá az időt. Nyugodtan dolgozzunk gépi habverővel, és jó nagy tálat válasszunk a művelethez, hogy a habverő ne fröcskölje szét a még híg habot.

1.A tojásfehérjét verjük kemény habbá.

2. Kanállal adjunk hozzá porcukrot. Kb. 5 kanállal tegyünk először és verjük habverővel tovább. Ha a szükséges kanalazzunk még a tálba cukrot, de most már csak kanalanként. Ily módon ellenőrizni tudjuk a hab keménységét. Akkor lesz jó a hab ha a habverőn "megáll".

3. A kész habot rögtön töltsük zacskóba.

A habverésnél tegyünk megfelelő mennyiségű cukrot a habba. Figyeljünk rá, hogy a hab megálljon a habverőn amikor kivesszük a habverőt a masszából. Ha kevés cukrot tettünk bele mindezek ellenére és a díszítés közben terül a vonalunk, a díszítőzsákból töltsük egy tiszta keverőtálba a habot, adagoljunk bele még cukrot és habverővel verjük simára.

 

Használjak e ecetet vagy citromlevet a habverésnél?

Nem feltétlenül szükséges, de használható. Ha a habverésnél túl sok cukrot adagoltunk, kis citromlével lehet hígítani a habot. Az ecetet azért szokták alkalmazni, mert a hab fényesre szárad tőle. De itt vigyázni kell a cukorhab ízén megérződik, bármelyen kis mennyiségben is használták. Mindkét anyagot habverővel kell beleverni a masszába.

 

Egyszerre a két folyadékot ne alkalmazzuk!

 

 

Mibe töltsem a habot, ha díszíteni akarok?

Mindenképpen tiszta ép nylont használjunk. Ha nem jutunk hozzá díszítő zacskóhoz valamilyen tárolási célra készített zacskót is használhatunk. Aki ügyes zsírpapírból is hajtogathat tölcsért és azzal is lehet díszíteni. Ez volt a nylon előtt, bár nagyon nehéz vele dolgozni.

 

 

Melyik mézeskalács recept az igazi?

 

Kétféle recept létezik, a kiszaggatni való mézeskalács és a formában egyben kisütött mézes kenyér. Mind a kettőt mézeskalácsnak nevezik. A szaggatni való mézest készítjük gyakrabban és ennél a típusnál nehezebb szép eredményt elérni. Minden recept használható, amire érdemes odafigyelni, hogy pontosak-e a kimért arányok, ezt a méz öntésénél könnyen el lehet téveszteni.

 

Milyen mézet használjak?

Ajánlatos vegyes virág mézet használni, ettől szebb színe és mi tagadás jobb íze lesz a mézesünknek. A mézet teljesen folyékony állapotban kell a tésztába keverni. Ha a mézünk cukrosodik vízfürdőben melegítsük át.

 

Milyen cukrot használjak?

Porcukrot használunk a mézes tésztához és a habhoz is. A cukor legyen csomó mentes. Ajánlatos átszitálni apró lyukú szitán a cukrot közvetlenül a felhasználás előtt. Könnyebb lesz vele dolgozni és szebb az állaga a végtermékünknek.

 

Milyen a jól használható tészta?

Fontos, hogy megfelelő keménységű tésztát készítsünk. A nyers tészta akkor jó, ha a felhasználás előtt, az ujjunkat könnyen bele tudjuk nyomni, és a mélyedés megmarad.

 

Mit tegyek ha lágy lett a tészta?

A sütés előtti újra gyúrásnál gyúrjunk bele lisztet addig amíg megfelelő keménységű nem lesz.

 

Mit tegyek, hogy ne száradjon ki a tészta?

A begyúrt és pihentetésre, vagy tárolásra váró tésztát tegyük légmentesen dupla zacskóba.

 

Sütési tanácsok:

-Előmelegített sütőben süssünk, közepes lángon.

-A sütőlemezre tegyünk sütőpapírt.

-A kiszaggatott tésztákat egymástól kb. 1,5 cm-es távolságban helyezzük el.

 

Hogyan marad puha a mézesünk?

A langyos mézeskalácsot tegyük süteményes dobozba és zárjuk le, vagy  egy fél almát tegyünk a mézeskalácsos dobozba.

 

 
Óra
 
Látogatók száma
Indulás: 2008-12-15
 
Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Térkép
 
Nemzeti parkok
 
Hő-és felhőtérkép

 12 órás Animált Felhőkép Magyarországról

 
Tartalom

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal